nov
8
ma
Recht op de stad – doordenkavond #1
nov 8 @ 20:00 – 22:00
Recht op de stad - doordenkavond #1

LET OP: IVM ZIEKTE VAN 1 VAN DE SPREKERS IS DE AVOND VERPLAATST NAAR 8 NOVEMBER

De 1e doordenkavond van Recht op de Stad gaat over:

RECHT OP GROND: ONZE GROND ALS HANDELSWAAR?!

Alles begint bij de grond. Wie heeft recht op de waarde van de grond? Wie bepaalt de prijs? Hoe stuurt de stad met haar grondbeleid op rechtvaardigheid en toegankelijkheid? Met economisch geograaf prof. EDWIN BUITELAAR en planeconoom GERBEN KAMPHORST. En we gaan ook nog zingen, onder leiding van Keimpe de Jong.

Aanvang: 20:00, deur open 19:30

Zie voor meer info en leestips:https://rechtopdestad.nl/recht-op-grond-onze-grond-als-handelswaar-doordenkavond-1/

Aanmelden via denkdoor@rechtopdestad.nl

 

nov
11
do
Literaire Maaltijd – Markies De Sade
nov 11 @ 18:00 – 20:30

Twijfels na “Justine of de tegenspoed der deugdzaamheid” van De Sade door “l’Histoire d’O” van Pauline Réage overtuigend weggenomen. Een verhaal over literaire mijlpalen in een ontdekkingsreis over leven en lust.

De lezing begint om 19 uur en is gratis. Om 18 uur serveren De Wereldvrouwen een maaltijd. Kosten 7,50. Aanmelden via info@quasi-modo.nl

nov
14
zo
100 gebouwen in 100 minuten
nov 14 @ 14:30 – 17:00
100 gebouwen in 100 minuten

100 gebouwen in 100 minuten

De lancering van de nieuwe architectuurgids Rotterdam Architectuur Stad: auteurs en samenstellers Paul Groenendijk en Piet Vollaard presenteren alle 100 gebouwen in 100 minuten.  Je hoort de bijzondere, wetenswaardige en nutteloze weetjes en anekdotes over ieder gebouw dat is geselecteerd. Na afloop is er natuurlijk ruimte voor vragen, opmerkingen en aanvullingen (voor de volgende editie). Een programma van nai010 uitgeversOMI en Stichting Architectuurgids.nl

nov
15
ma
Doordenkavond no. 2 – wijk in balans: een beleidsfabeltje
nov 15 @ 19:30 – 22:00

Minder sociale huurwoningen, meer (midden)dure woningen. Wat is het doel en wat weten we van de feitelijke effecten van deze menging-strategie? Als verbetering van het welzijn van alle bewoners het doel zou zijn, welke wijkinterventies zijn dan nodig? Hoe zouden bewoners daarover mee kunnen denken? We maken een begin met een ander verhaal.

Stadssocioloog Wenda Doff over de veronderstelde en feitelijke bijdrage van ‘sterke schouders’ aan de buurt en de buren. Welzijnseconoom Nicky Pouw over alternatieve indicatoren voor het materiële, sociaal-relationele en subjectieve welzijn in een buurt. En columniste Harriet Duurvoort over haar ervaringen met een veranderende straat en grillig woonbeleid in Rotterdam-Zuid.

Moderator: Rineke Kraaij.

nov
19
vr
Puntkomma – Seizoensverleis
nov 19 @ 20:00 – 22:30
Puntkomma - Seizoensverleis

Eeuwenlang boden de vier jaargetijden in Europa houvast en bepaalden ze ons besef van tijd. Dit werkte door in de kunst, van Vivaldi’s Vier seizoenen tot Gorters lentegedicht Mei of de wintertaferelen van Breughel. Door klimaatverandering wordt het verschil tussen de jaargetijden steeds onduidelijker. Het kwik stijgt in de winter tot boven de twintig graden en de zon laat zich in de zomer niet zien. In de lente horen we steeds minder vogels zingen. Tijdens het PuntKomma Muziekprogramma Seizoensverlies reflecteren muzikanten, schrijvers en een animator op het vervagen van de jaargetijden.

Aanvang: 20:00, deur open: 19:30

Toegang: € 10 of € 5 met Rotterdampas

Mail voor kaartjes naar boeket@antenna.nl

Let op: toegang is met QR-check aan de ingang.

nov
20
za
Linux Presentation Day
nov 20 @ 10:00 – 16:00
Linux Presentation Day

Linux Presentation Day (LPD) is een gratis evenement waar iedereen kennis kan maken met het vrije (en gratis) besturings­systeem GNU/Linux. Tussen 10.00 en 16.00 kunnen je van alles leren over Linux, kun je het uitproberen en als je wil zelfs installeren op je eigen laptop of USB-stick.

Dit alles onder leiding van enthousiaste en deskundige vrijwilligers die zelf allemaal gebruiker zijn van Linux.

Linux Presentation Day vindt plaats van 10.00 tot 16.00

Meer informatie op http://www.reuf.nl/lpd

nov
27
za
boekpresentatie: VerPlaatsEn
nov 27 @ 12:00 – 13:30

Wat kan het verplaatsen van weggegooid brood in een Rotterdams park als speelse handeling en als confronterende barrière, veroorzaken bij de dagelijkse gebruikers van het park en de passanten? Het antwoord vind je in de publicatie VerPlaatsEn, welke op 27 november wordt gepresenteerd in de Leeszaal.

VerPlaatsEn is onderdeel van een beeldend kunstproject in en met de publieke ruimte van Hieke Pars.

 

Boekpresentatie: Onbegrensd
nov 27 @ 16:00 – 17:30

Na een korte en roerige tijd in kamp Moria op Lesbos in februari 2020 schreef Tamara Breugem het boek Onbegrensd. Geen verslag maar een fictief verhaal over de ontmoeting van de Nederlandse hulpverlener Petra met de Iraanse vluchteling Mariam. Een verhaal over twee vrouwen tegen de achtergrond van vluchtelingenkamp Moria. Je wilt betrokken zijn bij de ander, maar hoe ver ga je?

Op zaterdagmiddag 27 november van 16.00 tot 17.30 vertelt Tamara hoe het boek tot stand kwam en wat haar intenties zijn met deze publicatie.

Toegang is gratis.

dec
17
vr
Displacements – tentoontstelling
dec 17 @ 15:00 – 18:30
Displacements - tentoontstelling

On Friday 17th December between 15:00-18:30 join us at Leeszaal (Rijnhoutplein 3) for the exhibition Displacements. The Willem de Kooning students of P3 Powerplay invite you to explore nine different interpretations of the theme of displacement as it relates to gentrification, the body, family, climate, language, economy, and technology.

Kom op vrijdag 17 december tussen 15:00-18:30 naar de Leeszaal (Rijnhoutplein 3) voor de tentoonstelling Displacements. De Willem de Kooning studenten van P3 Powerplay nodigen je uit om negen verschillende interpretaties van het thema ‘verplaatsing’ te verkennen in relatie tot gentrificatie, het lichaam, familie, klimaat, taal, economie en technologie.

 

dec
22
wo
Toneel Lees Club – De Kersentuin
dec 22 @ 14:00 – 15:30

Lees samen elke week een ander toneelstuk met uw gastheer Brecht Hermans.